Lemon curd
Hm.. Lemon curd... kwaśny, mocno cytrynowy brytyjski krem.
Znasz go?
Konsystencją przypomina budyń, dzięki czemu nadaje się do bardzo wielu rzeczy!
Jako masa do przełożenia tortu, krem do babeczek i tart, dodatek do ciast, a także jako nadzienie do naleśników i pieczywa.
Wymaga chwili czasu, ale za to jest prosty w przygotowaniu.. no i bajecznie smaczny!
Parę składników i gotowe!
Jeśli jesteś fanem słodkich, mocno cytrynowych smaków to ten przepis jest dla Ciebie!
Przepis :
3 średniej wielkości cytryny
200g cukru
100g masła (temp. pokojowa)
2 jajka
2 żółtka
Przygotowanie :
Cytryny bardzo dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na małych oczkach i wyciskamy sok.
Do garnka dodajemy jajka, żółtka, sok z cytryn, skórkę i cukier.
Następnie wszystko razem mieszamy i podgrzewamy cały czas mieszając.
Jeśli obawiasz się, że z kremu zrobi się jajecznica proponuję dłuższą metodę- na parze.
.
Gdy krem będzie już ciepły dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wciąż mieszamy do uzyskania gładkiej,budyniowej, jednolitej konsystencji.
(od około 10 do 15 minut)
(od około 10 do 15 minut)
Gotowy krem przelewamy do słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.
*krem przechowujemy do 2 tygodni w chłodni.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz