Chrupiące bułeczki z otrębami


Chrupiące ,ciepłe i domowe bułeczki z otrębami na śniadanie
Puszyste, maślane i delikatne w środku z dodatkiem siemienia lnianego oraz sezamu
Zapraszam do przepisu

Składniki :

ok.700 g  mąki pszennej 
50 g świeżych drożdży 
300 ml mleka
4 łyżki masła
3 łyżeczki soli 
2 łyżeczki cukru 
2 łyżki otrąb mieszanych 
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu 



Przygotowanie : 

Suche składniki ze sobą mieszamy. Mleko podgrzewamy razem z masłem i cukrem, dodajemy drożdże i odstawiamy.
Zagniatamy ciasto, odkładamy do wyrośnięcia do godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części .
Formujemy  w bułeczki. 
Gotowe bułeczki kładziemy na blaszkę, i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Skrapiamy wodą i pieczemy w 185  przez 25 minut.
Po upieczeniu przykrywamy  ściereczką.



Smacznego !

Komentarze