Chrupiące bułeczki z otrębami
Chrupiące ,ciepłe i domowe bułeczki z otrębami na śniadanie
Puszyste, maślane i delikatne w środku z dodatkiem siemienia lnianego oraz sezamu
Zapraszam do przepisu
Składniki :
ok.700 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
300 ml mleka
4 łyżki masła
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki otrąb mieszanych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
Przygotowanie :
Suche składniki ze sobą mieszamy. Mleko podgrzewamy razem z masłem i cukrem, dodajemy drożdże i odstawiamy.
Zagniatamy ciasto, odkładamy do wyrośnięcia do godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części .
Formujemy w bułeczki.
Gotowe bułeczki kładziemy na blaszkę, i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Skrapiamy wodą i pieczemy w 185 ℃ przez 25 minut.
Po upieczeniu przykrywamy ściereczką.
Smacznego !





Komentarze
Prześlij komentarz