Czekoladowe bułeczki z cynamonem


Czekoladowe ciepłe bułeczki na chłodne dni to idealny pomysł, ale równie dobrze można je zabrać do pracy , szkoły, czy po prostu zjeść w przytulnym domu.
  

Składniki : 

Ciasto

50-60 g świeżych drożdży 
1,5 szkl mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe)
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru 

500 g mąki pszennej 
0,5 szkl oleju 
Szczypta soli 

Nadzienie

0,5 szkl cukru
1 duża łyżka kakao 
1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo 

Roztopione masło 




Przygotowanie : 

Drożdże rozpuszczamy w mleku dodając cukier i łyżkę mąki.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę. 
Gdy drożdże zwiększą objętość przelewamy do drugiej miski , dokładamy olej i sól.
Mieszamy składniki i czekamy ,aż ciasto lekko podrośnie.

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (grubość ok. 0.5cm)
Pędzelek moczymy w maśle i smarujemy nasze ciasto. Posypujemy mieszanką cukru ,kakao i cynamonu.
Zwijamy w rulon , kroimy na kawałki o grubości 1-1,5cm .
Pieczemy w 220 ℃ przez 13-14 minut. 

Smacznego ! 

Komentarze