Czekoladowe bułeczki z cynamonem
Czekoladowe ciepłe bułeczki na chłodne dni to idealny pomysł, ale równie dobrze można je zabrać do pracy , szkoły, czy po prostu zjeść w przytulnym domu.
Składniki :
Ciasto
50-60 g świeżych drożdży
1,5 szkl mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe)
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
0,5 szkl oleju
Szczypta soli
Nadzienie
0,5 szkl cukru
1 duża łyżka kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
Roztopione masło
Przygotowanie :
Drożdże rozpuszczamy w mleku dodając cukier i łyżkę mąki.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę.
Gdy drożdże zwiększą objętość przelewamy do drugiej miski , dokładamy olej i sól.
Mieszamy składniki i czekamy ,aż ciasto lekko podrośnie.
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (grubość ok. 0.5cm) .
Pędzelek moczymy w maśle i smarujemy nasze ciasto. Posypujemy mieszanką cukru ,kakao i cynamonu.
Zwijamy w rulon , kroimy na kawałki o grubości 1-1,5cm .
Pieczemy w 220 ℃ przez 13-14 minut.
Smacznego !




Komentarze
Prześlij komentarz