Batony musli
Fit batony mussli!
Dużo nasion,ziaren, ale nie martwcie się, dla czekolady znajdzie sięmiejsce ;)
Batoniki są bardzo proste!
Wystarczy mieć składniki, które znajdują się poniżej lub... sprytnie je zamienić!
Przykładowo: płatki owsiane, na orkiszowe, a otręby na otręby żytnie. Możemy dodać nasiona chia, a rodzynki zamienić na suszoną żurawinę.
Ziarna? Dowolne!
Pestki dyni, siemię lniane, orzechy!
Cokolwiek macie w szufladzie, może to zostać wykorzystane do przygotowania tych szybkich batoników!
Zabieramy się do pracy ;)
Zapraszam!
Przepis :
3 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki otrąb owsianych
1 szklanka słonecznika
1,5 szklanki otrąb owsianych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka rodzynek
100g gorzkiej czekolady
Sok z połówki cytryny
½ szklanki cukru brązowego
2 rozgniecione banany
3 łyżki miodu
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie :
Słonecznik podprażamy na suchej patelni.
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich sok z cytryny, jajka, miód i cukier.
Całość mieszamy.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie pozostałe składniki przesypujemy do dużej miski, dodajemy słonecznik oraz czekoladę i wlewamy mokre składniki.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Następnie z powstałej masy formujemy coś na kształt batoników.
Pieczemy na blaszce włożonej papierem 20 minut w 180°C.
Smacznego !









Komentarze
Prześlij komentarz