Pulpeciki w sosie pomidorowym z mozzarellą


Mmm... Pulpeciki w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli.
Obiad, który jest dobry i szybki!
Pulpeciki przygotowałam z mielonego drobiowego mięsa, jednak Wy możecie użyć dowolnego! :) 

Zapraszam! 


Przepis: 

Masa mięsna

400g mięsa mielonego z piersi kurczaka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek

Sos

*puszka pomidorów 
250ml passaty
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1-2 łyżeczia cukru
sól, pieprz

Dodatkowo

Opakowanie mozzarelli (ja użyłam kuleczek)
Oliwa z oliwek
Mąka


*w sezonie pomidory w puszcze polecam zastąpić świeżymi pomidorami (5-6 sztuk)


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy i dodajemy do mięsa, następnie przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sosu.

Sos zaczynamy od pokrojenia czosnku w talarki i podsmażeniu ich na oliwie, a następnie dodaniu pomidorów.
Gdy pomidory odparują część wody, dodajemy do nich passatę.
Chwilę gotujemy i przyprawiamy ziołami, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem.
(możemy również dodać trochę soku z cytryny)

Mięso wyciągamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy sosem i układamy na nim uformowane i obtoczone w mące pulpeciki.
Wlewamy resztę sosu, układamy ser, a następnie przykrywamy.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C , pieczemy przez 20 minut, a następnie podkręcamy do 190°C i pieczemy jeszcze 25 minut bez przykrycia


Smacznego ! 






Komentarze