Pulpeciki w sosie pomidorowym z mozzarellą
Mmm... Pulpeciki w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli.
Obiad, który jest dobry i szybki!
Obiad, który jest dobry i szybki!
Pulpeciki przygotowałam z mielonego drobiowego mięsa, jednak Wy możecie użyć dowolnego! :)
Zapraszam!
Przepis:
Masa mięsna
Masa mięsna
400g mięsa mielonego z piersi kurczaka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek
Sos
*puszka pomidorów
250ml passaty
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1-2 łyżeczia cukru
sól, pieprz
Dodatkowo
Opakowanie mozzarelli (ja użyłam kuleczek)
Oliwa z oliwek
Mąka
*w sezonie pomidory w puszcze polecam zastąpić świeżymi pomidorami (5-6 sztuk)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy i dodajemy do mięsa, następnie przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sosu.
Sos zaczynamy od pokrojenia czosnku w talarki i podsmażeniu ich na oliwie, a następnie dodaniu pomidorów.
Gdy pomidory odparują część wody, dodajemy do nich passatę.
Chwilę gotujemy i przyprawiamy ziołami, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem.
(możemy również dodać trochę soku z cytryny)
(możemy również dodać trochę soku z cytryny)
Mięso wyciągamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy sosem i układamy na nim uformowane i obtoczone w mące pulpeciki.
Wlewamy resztę sosu, układamy ser, a następnie przykrywamy.
Wlewamy resztę sosu, układamy ser, a następnie przykrywamy.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C , pieczemy przez 20 minut, a następnie podkręcamy do 190°C i pieczemy jeszcze 25 minut bez przykrycia
Smacznego !






Komentarze
Prześlij komentarz