Tzatziki


Dawniej kiedy jeździłam do Grecji oprócz pięknych plaż, zapachu morza
było też czuć lokalny świeży ogórek wraz z jogurtem.
Delikatny, a zarazem ostry posmak dzięki czosnkowi przełamany nutą mięty i koperku.

Grecki sos tzatziki!

Zapraszam Was do przetestowania przepisu

Przepis : 

3 ogórki gruntowe 
400 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku 
1/2 pęczka kopru 
kilka listek świeżej mięty
1 łyżka dobrej oliwy 
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz


Przygotowanie : 

Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko , lekko solimy
Koper i mięte siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Ogórki odsączamy z wody, dodajemy do jogurtu razem z pozostałymi składnikami.
Wszytko mieszkamy i chłodzimy do 20-30 minut, aby sos nabrał smaku, zapachu i świeżości.
Gotowy dip możemy podawać z szaszłykami, plackami lub na kanapkę


Smacznego !



Komentarze