Tzatziki
Dawniej kiedy jeździłam do Grecji oprócz pięknych plaż, zapachu morza
było też czuć lokalny świeży ogórek wraz z jogurtem.
Delikatny, a zarazem ostry posmak dzięki czosnkowi przełamany nutą mięty i koperku.
Grecki sos tzatziki!
Zapraszam Was do przetestowania przepisu
Przepis :
3 ogórki gruntowe
400 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka kopru
kilka listek świeżej mięty
1 łyżka dobrej oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie :
Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko , lekko solimy
Koper i mięte siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Ogórki odsączamy z wody, dodajemy do jogurtu razem z pozostałymi składnikami.
Wszytko mieszkamy i chłodzimy do 20-30 minut, aby sos nabrał smaku, zapachu i świeżości.
Gotowy dip możemy podawać z szaszłykami, plackami lub na kanapkę
Smacznego !





Komentarze
Prześlij komentarz