Domowy pasztet drobiowo wieprzowy


Nie ma nic lepszego niż domowy pasztet pieczony w piekarniku. Jego zapach unoszący się w mieszkaniu..mmm.. coś cudownego!

Prosty, szybki w przygotowaniu, a smak nie do podrobienia.
Na wielkanocny stół lub inną okazję.
Dowolny dobór mięs i przypraw.

Koniecznie spróbujcie!
 Pieczenie pasztetu nie jest takie straszne na jakie wygląda, a warto!
Po upieczeniu możemy owinąć go folią i zamrozić ;)

Zapraszam do przepisu :)


Przepis : 

1,4 kg drobiu 
700 g schabu
700 g podgardla wędzonego
3 marchewki
2 pietruszki 
2 ząbki czosnku
4 cebule
2 bułki pszenne 
7-8 jaj 
Przyprawy : sól, pieprz, saszetka pieprzu ziołowego,
kminek,papryka słodka mielona, ostra papryka.

liście laurowe, ziele angielskie 



Przygotowanie :

Mięso zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę godzin.

Po tym czasie wymieniamy wodę, dodajemy liść laurowy, oraz ziele angielskie, gotujemy jak na rosół.
Gdy mięso będzie półtwarde dodajemy warzywa.
Po ugotowaniu studzimy.

Bułki kroimy w pół i zalewamy powstałym bulionem.

Mięso, ugotowane i surowe warzywa, oraz bułki mielimy w maszynce.
Do masy wbijamy jajka, przyprawiamy. Następnie dokładnie mieszamy i dolewamy rosołu tyle, aby konsystencja przypominała "papkę" 

Gotową masę przekładamy do keksówek. Pieczemy ok. 1.5h w 180°C



Smacznego !

Komentarze