Domowy pasztet drobiowo wieprzowy
Nie ma nic lepszego niż domowy pasztet pieczony w piekarniku. Jego zapach unoszący się w mieszkaniu..mmm.. coś cudownego!
Prosty, szybki w przygotowaniu, a smak nie do podrobienia.
Na wielkanocny stół lub inną okazję.
Dowolny dobór mięs i przypraw.
Koniecznie spróbujcie!
Pieczenie pasztetu nie jest takie straszne na jakie wygląda, a warto!
Po upieczeniu możemy owinąć go folią i zamrozić ;)
Zapraszam do przepisu :)
Przepis :
1,4 kg drobiu
700 g schabu
700 g podgardla wędzonego
3 marchewki
2 pietruszki
2 ząbki czosnku
4 cebule
2 bułki pszenne
7-8 jaj
Przyprawy : sól, pieprz, saszetka pieprzu ziołowego,
kminek,papryka słodka mielona, ostra papryka.
liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie :
Mięso zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę godzin.
Po tym czasie wymieniamy wodę, dodajemy liść laurowy, oraz ziele angielskie, gotujemy jak na rosół.
Gdy mięso będzie półtwarde dodajemy warzywa.
Po ugotowaniu studzimy.
Bułki kroimy w pół i zalewamy powstałym bulionem.
Mięso, ugotowane i surowe warzywa, oraz bułki mielimy w maszynce.
Do masy wbijamy jajka, przyprawiamy. Następnie dokładnie mieszamy i dolewamy rosołu tyle, aby konsystencja przypominała "papkę"
Gotową masę przekładamy do keksówek. Pieczemy ok. 1.5h w 180°C
Smacznego !








Komentarze
Prześlij komentarz