Drożdżówki z makiem


Kolejny przepis na drożdżówki!
Tym razem z makiem
Obłędnie pachną i smakują 
Mięciutkie i słodziutkie polane aromatycznym lukrem pomarańczowym
Zapraszam do przepisu 

Przepis :

Ciasto

60 g drożdży 
1.5 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
(mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut)

500 g mąki pszennej 
0.5 szklanki oleju
Szczypta soli

Nadzienie

300 g masy makowej

Lukier pomarańczowy

Sok z połowy małej pomarańczy 
Cukier puder ( ok .250-300 g)


Przygotowanie :

Podrośnięty rozczyn mieszamy z olejem i wlewamy do mąki, zagniatamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstej konsystencji .
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy  delikatnie mlekiem i wykładamy masę makową. Ciasto formujemy w rulon i kroimy "ślimaczki" ok. 2 centymetrowe.
Następnie naszego ślimaczka kładziemy pionowo
Lekko przyciskamy nożem 
Boki delikatnie sklejamy
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w 220℃ przez 10-12 minut
Na koniec gdy wystygną polewamy lukrem pomarańczowym 




Smacznego ! 




Komentarze