Drożdżówki z makiem
Kolejny przepis na drożdżówki!
Tym razem z makiem
Obłędnie pachną i smakują
Mięciutkie i słodziutkie polane aromatycznym lukrem pomarańczowym
Zapraszam do przepisu
Przepis :
Ciasto
60 g drożdży
1.5 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
(mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut)
500 g mąki pszennej
0.5 szklanki oleju
Szczypta soli
Nadzienie
300 g masy makowej
Lukier pomarańczowy
Sok z połowy małej pomarańczy
Cukier puder ( ok .250-300 g)
Przygotowanie :
Podrośnięty rozczyn mieszamy z olejem i wlewamy do mąki, zagniatamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstej konsystencji .
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy delikatnie mlekiem i wykładamy masę makową. Ciasto formujemy w rulon i kroimy "ślimaczki" ok. 2 centymetrowe.
Następnie naszego ślimaczka kładziemy pionowo
Lekko przyciskamy nożem
Boki delikatnie sklejamy
Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w 220℃ przez 10-12 minut
Na koniec gdy wystygną polewamy lukrem pomarańczowym
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz