Ciasto kruche z karmelizowanymi gruszkami i bezą cytrynową


Przepyszne ciasto z gruszkami, słodkie i delikatnie dzięki obecności bezy 
Łatwe i szybkie do zrobienia.
Zapraszam !

Składniki :

Ciasto 

3 szkl mąki pszennej
1.5 szkl cukru pudru 
200 g masła
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Nadzienie 

5 gruszek 
4 łyżki miodu 
1-2 łyżeczki cynamonu 

Beza cytrynowa

4 białka
1/2 szkl cukru 
1 kisiel cytrynowy 



Przygotowanie :

Ciasto kruche zagniatamy  i odstawiamy do schłodzenia na czas przygotowania nadzienia i bezy 
(30-40 minut)

Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Na suchej patelni roztapiamy miód , wrzucamy gruszki , doprawiamy cynamonem i karmelizujemy odparowując powstałą wodę

3/4 ciasta wykładamy na blaszkę, nakłuwamy , dodajemy ostudzony farsz .

Białka ubijamy , dodajemy cukier , na samym końcu dokładamy kisiel i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą .

Bezę delikatnie kładziemy na gruszki.
Z pozostałej części ciasta kruchego  rwiemy nieduże kawałki i kładziemy na wierzch 
Pieczemy w 180 °C około 40-45 minut 



Smacznego !







Komentarze