Ciasto kruche z karmelizowanymi gruszkami i bezą cytrynową
Przepyszne ciasto z gruszkami, słodkie i delikatnie dzięki obecności bezy
Łatwe i szybkie do zrobienia.
Zapraszam !
Składniki :
Ciasto
3 szkl mąki pszennej
1.5 szkl cukru pudru
200 g masła
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
5 gruszek
4 łyżki miodu
1-2 łyżeczki cynamonu
Beza cytrynowa
4 białka
1/2 szkl cukru
1 kisiel cytrynowy
Przygotowanie :
Ciasto kruche zagniatamy i odstawiamy do schłodzenia na czas przygotowania nadzienia i bezy
(30-40 minut)
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Na suchej patelni roztapiamy miód , wrzucamy gruszki , doprawiamy cynamonem i karmelizujemy odparowując powstałą wodę
3/4 ciasta wykładamy na blaszkę, nakłuwamy , dodajemy ostudzony farsz .
Białka ubijamy , dodajemy cukier , na samym końcu dokładamy kisiel i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą .
Bezę delikatnie kładziemy na gruszki.
Z pozostałej części ciasta kruchego rwiemy nieduże kawałki i kładziemy na wierzch
Pieczemy w 180 °C około 40-45 minut
Smacznego !





Komentarze
Prześlij komentarz