Domowy chleb z oliwą


Niewątpliwie najlepsze pieczywo to te domowe.
Wiemy co dodajemy, widzimy jak etapowo rośnie, a na koniec konsumujemy , delektujemy się smakiem i pięknym zapachem
Zapraszam do przepisu na chlebek z oliwą

Składniki :

500 g mąki pszennej 
300 ml mleka
60 g drożdży 
4 łyżki oliwy
5 łyżek otrąb 
 1 łyżka siemienia lnianego 
2 łyżki  nasion chia 
2 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki soli 


Przygotowanie :

Drożdże kruszymy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem dodając cukier i oliwę.
Mąkę przesiewamy  i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami dobrze mieszając.
Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek i ponownie odstawiamy na 15 minut.
Gotowy do pieczenia chleb przecinamy nożem i smarujemy oliwą. 
Pieczemy 30-35 minut w 180 °C



Smacznego !


Komentarze