Domowy chleb z oliwą
Niewątpliwie najlepsze pieczywo to te domowe.
Wiemy co dodajemy, widzimy jak etapowo rośnie, a na koniec konsumujemy , delektujemy się smakiem i pięknym zapachem
Zapraszam do przepisu na chlebek z oliwą
Składniki :
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
60 g drożdży
4 łyżki oliwy
5 łyżek otrąb
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem dodając cukier i oliwę.
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami dobrze mieszając.
Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek i ponownie odstawiamy na 15 minut.
Gotowy do pieczenia chleb przecinamy nożem i smarujemy oliwą.
Pieczemy 30-35 minut w 180 °C
Smacznego !





Komentarze
Prześlij komentarz