Piernikowa gorąca czekolada


W chłodne , a szczególnie jesienno zimowe dni najlepiej się  ogrzać. Kawa, herbata, kakao lub gorąca czekolada!
Przychodzę do Was z propozycja na idealną, gęstą , pachnącą piernikową czekoladę!


Składniki : 

300 ml mleka 3.2%
100 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej 
80 g czekolady deserowej (64%)
80 g czekolady gorzkiej (80%)
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
1/2 łyżeczki imbiru 
szczypta kardamonu 
3 goździki 


Przygotowanie :

Mleko i śmietankę podgrzewamy razem z goździkami, nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucamy czekolady, cały czas mieszając, rozpuszczamy.
Wsypujemy przyprawy i gotowe!
Taką czekoladę możemy podać z bitą śmietaną lub ciachem

Smacznego !

Komentarze