Krem z hokkaido z imbirem, chilli i pomarańczą
Jesień... koniec października i halloween!
Jedni się przebierają, chodzą po domach i zbierają cukierki, drudzy wycinają twarze w dyni , a ja Was zachęcam do przygotowania rozgrzewającej, lekko pikantnej, aromatycznej zupy krem z hokkaido!
Zupa jest bardzo łatwa i szybka! Możemy ją podawać z czym chcemy... z grzankami, groszkiem ptysiowym, lub samą z jogurtem i rozmarynem, który dodatkowo podkręca walory zapachowe i smakowe! :)
Zapraszam!
Przepis :
800 g dyni hokkaido
280 g ziemniaków
½ cebuli
½ papryczki chilli
½ soku z pomarańczy
3 g imbiru świeżego (lub 1 łyżeczka imbiru w proszku)
800 ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 goździki
liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie :
*Hokkaido i ziemniaki kroimy w kostkę.
Następnie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz chilli.
Dodajemy paprykę słodką i smażymy.
Wrzucamy dynię i ziemniaki, a następnie zalewamy wodą, dodajemy goździki i liść laurowy.
Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.
Do ugotowanej zupy trzemy imbir, wlewamy sok z pomarańczy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Całość blendujemy na krem.
*Dynie wystarczy dobrze umyć, nie trzeba jej obierać.
Smacznego !






Komentarze
Prześlij komentarz