Meksykańskie burrito
Meksyk to przede wszystkim ostrość, dużo mocnych, aromatycznych przypraw i obłędnie smacznych potraw !
Burrito - klasyka Meksyku i kuchni Tex-Mex
Dziś przychodzę do Was z przepisem właśnie na tę tortillę zawiniętą wokół pysznego farszu.
Takie burrito można spokojnie zrobić na zbliżającą się imprezę sylwestrową
Przepis :
Tortilla
(6 placków)
2 szklanki mąki
⅔ szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szczypta soli
Farsz
100 g ugotowanego ryżu
300 g mielonej wołowiny
4-5 większych sparzonych pomidorów
½ puszki kukurydzy
½ puszki fasoli czerwonej
1 ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju/ oliwy z oliwek
½ szklanki wina czerwonego
przyprawy : 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Dodatkowo :
½ cebuli czerwonej
150 g sera żółtego
Przygotowanie :
Tortilla
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zioła, mieszamy i zalewamy wodą.
Wyrabiamy ciasto dzielimy na 6 części i formujemy w kuleczki.
Kuleczkę bardzo cienko rozwałkowujemy podsypując mąką i podpiekamy na suchej dużej patelni
ok. 20-30 sekund z jednej strony, następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką.
Tak samo postępujemy z resztą kuleczek.
Farsz
Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle i oleju, dodajemy przyprawy krótko smażąc , następnie mięso, delikatnie solimy i zalewamy winem, Dusimy do momentu, aż mięso zmięknie.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Dodajemy do mięsa razem z kukurydzą, fasolą (fasolę warto wcześniej opłukać pod bieżącą wodą)
i koncentratem.
Na koniec mieszamy wszystko z ryżem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy do momentu wyparowania większej ilości powstałej wody.
Dodatki
Ser trzemy na tarce , a cebulę kroimy w piórka.
Wzdłuż tortilli kładziemy farsz, na nim układamy piórka cebuli, a następnie posypujemy serem.
Całość zawijamy jak gołąbki i opiekamy w opiekaczu lub na patelni.
Smacznego!





Komentarze
Prześlij komentarz