Grillowane pierogi z rukolą
Przychodzę do Was z przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie.
Przeważnie robimy ruskie, z kapustą i grzybami, mięsem, szpinakiem...
Natomiast bazą do mojego farszu są ziemniaki, a niezłym, zielonym dodatkiem, wiosenna rukola.
Pierogi podane są również w inny sposób, bo grillowane!
Świetnie komponują się z lekko pikantnym sosem czosnkowym.
Na wielkanocnym stole coś nowego i zaskakującego ;)
Zapraszam!
Przepis:
Ciasto :
2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli
Farsz :
400g ugotowanych zmielonych ziemniaków
(moje były wykorzystane ze wcześniejszego obiadu)
100g rukoli
1 ząbek czosnku
kawałek pora
przyprawy: 1 łyżeczka curry
sól, pieprz,
Sos czosnkowy :
200g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Trochę soku z cytryny
Szczypta cukru
Pieprz, sól
Przygotowanie :
SOS
Do jogurtu dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
FARSZ
Ziemniaki mielimy
( jeśli gotujemy nowe, wystarczy je zaraz po odlaniu wody dobrze zgnieść i odstawić do przestudzenia)
Rukolę przelewamy wrzątkiem, siekamy.
Czosnek i por drobno kroimy i podsmażamy na maśle
Farsz mieszamy i przyprawiamy.
CIASTO
Mąkę mieszamy z solą, zalewamy wodą i oliwą.
Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy dość cienko.
Wycinamy kółeczka np. szklanką, nakładamy farsz, sklejamy.
Surowe pierogi gotujemy.
Po odsączeniu i wystudzeniu wkładamy do opiekacza lub na grill.
Podajemy z sosem
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz