Grillowane pierogi z rukolą


Przychodzę do Was z przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie.

Przeważnie robimy ruskie, z kapustą i grzybami, mięsem, szpinakiem... 

Natomiast bazą do mojego farszu są ziemniaki, a niezłym, zielonym dodatkiem, wiosenna rukola.
Pierogi podane są również w inny sposób, bo grillowane!

Świetnie komponują się z lekko pikantnym sosem czosnkowym.

Na wielkanocnym stole coś nowego i zaskakującego  ;) 

Zapraszam!


Przepis:

Ciasto :

2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli

Farsz :

400g ugotowanych zmielonych ziemniaków
(moje były wykorzystane ze wcześniejszego obiadu) 

100g rukoli 
1 ząbek czosnku
kawałek pora 

przyprawy: 1 łyżeczka curry
sól, pieprz, 

Sos czosnkowy :

200g jogurtu naturalnego 
1 łyżka oliwy 
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Trochę soku z cytryny 
Szczypta cukru 
Pieprz, sól




Przygotowanie :

SOS

Do jogurtu dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.


FARSZ  

Ziemniaki mielimy
( jeśli gotujemy nowe, wystarczy je zaraz po odlaniu wody dobrze zgnieść i odstawić do przestudzenia)

Rukolę przelewamy wrzątkiem, siekamy.
Czosnek i por drobno kroimy i podsmażamy na maśle

Farsz mieszamy i przyprawiamy.


CIASTO

Mąkę mieszamy z solą, zalewamy wodą i oliwą.
Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy dość cienko.
Wycinamy kółeczka np. szklanką, nakładamy farsz, sklejamy.
Surowe pierogi gotujemy.
Po odsączeniu i wystudzeniu wkładamy do opiekacza lub na grill.

Podajemy z sosem 



Smacznego !



Komentarze