Wytrawna tarta z jajkiem, boczkiem i szpinakiem


Wielkanocna wytrawna tarta na ciepło!
Jajka na twardo, smażony boczek, świeży delikatny szpinak, dodatkiem w  śmietankowym sosie jest awokado, a po upieczeniu całość smaku dopełnia feta.
Zachęca nie tylko smakiem, ale i pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Zapraszam do wypróbowania

Przepis :

Ciasto

200 g mąki pszennej 
100  g zimnego masła
2 jajka
1 łyżeczka soli 

Farsz

200 g szpinaku 
250-300 g boczku wędzonego 
4 jaja ugotowane na twardo 
2 ząbki czosnku 
sól,pieprz

Sos

3 jajka 
200 ml śmietanki kremówki 
1 awokado 
2 łyżki mąki 
sól 


Przygotowanie :

Ciasto kruche wyrabiamy i schładzamy 20 minut w lodówce.
Formę smarujemy masłem,wysypujemy bułką tartą i rozwałkowane ciasto wykładamy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem, pieczemy 5 minut w 195 °C
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.


Jajka gotujemy na twardo.
W tym czasie na suchej gorącej patelni podsmażamy boczek do zrumienienia, ściągamy.
Następnie dodajemy łyżkę masła, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz szpinak.
Smażymy przez minutę.


Surowe jajka łączymy ze śmietanką , mąką i awokado.
(ma powstać gładka masa, można to zrobić widelcem lub blenderem)

Sos przelewamy do szpinaku i boczku.
Wylewamy na spód tarty, wykładamy połówki ugotowanego jajka.
Pieczemy w 195 °C przez 20-25 minut.
Na koniec posypujemy fetą. 


Smacznego !

Komentarze