Wytrawna tarta z jajkiem, boczkiem i szpinakiem
Wielkanocna wytrawna tarta na ciepło!
Jajka na twardo, smażony boczek, świeży delikatny szpinak, dodatkiem w śmietankowym sosie jest awokado, a po upieczeniu całość smaku dopełnia feta.
Zachęca nie tylko smakiem, ale i pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Zapraszam do wypróbowania
Przepis :
Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
Farsz
200 g szpinaku
250-300 g boczku wędzonego
4 jaja ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Sos
3 jajka
200 ml śmietanki kremówki
1 awokado
2 łyżki mąki
sól
Przygotowanie :
Ciasto kruche wyrabiamy i schładzamy 20 minut w lodówce.
Formę smarujemy masłem,wysypujemy bułką tartą i rozwałkowane ciasto wykładamy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem, pieczemy 5 minut w 195 °C
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.
W tym czasie na suchej gorącej patelni podsmażamy boczek do zrumienienia, ściągamy.
Następnie dodajemy łyżkę masła, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz szpinak.
Smażymy przez minutę.
Surowe jajka łączymy ze śmietanką , mąką i awokado.
(ma powstać gładka masa, można to zrobić widelcem lub blenderem)
Sos przelewamy do szpinaku i boczku.
Wylewamy na spód tarty, wykładamy połówki ugotowanego jajka.
Pieczemy w 195 °C przez 20-25 minut.
Na koniec posypujemy fetą.
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz