Babka cytrynowa z lemon curd
Zgodzicie się ze mną, że najbardziej popularnymi wypiekamy na Wielkanoc są babki?
Bazę mogą stanowić banany, wanilia, ser.. Ja natomiast preferuję cytryny!
Długo kombinowałam nad recepturą idealnej babki.
Podstawa to mocny cytrynowy smak, oraz wilgotność.
Lemon curd gra tu niezłą rolę (przepis na blogu), choć i bez niego można się obejść.
Zapraszam :)
Przepis :
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cytryna
1 szklanka mleka
100 g roztopionego masła
2 jajka
1 żółtko
3-4 łyżki lemon curd
Przygotowanie :
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do nich cukier, oraz sól, a następnie mieszamy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki.
Do mokrych dodajemy suche i dokładnie mieszamy.
Blaszkę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości formy.
Całość pieczemy w 175°C przez 40 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20 minut.
Gotową babkę możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego !








Komentarze
Prześlij komentarz