Najlepsza maślana chałka
Chałka - niewątpliwie najbardziej lubiane, słodkie, miękkie pieczywo.
Cudownie pachnące masłem, z chrupką kruszonką.
Podawana z masłem, dżemem, konfiturami, miodem... a nawet sama, bez niczego!
Doskonała na śniadanie z mlekiem lub kakao !
Zapraszam!
Przepis:
Zaczyn
40g drożdży
100ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
Ciasto
500g mąki
250ml mleka
100g roztopionego masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
Kruszonka
100g mąki
50g cukru
65g zimnego masła
Dodatkowo
1 jajko
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
CIASTO
Pokruszone drożdże i cukier mieszamy, aż to rozpuszczenia.
Następnie dodajemy mąkę oraz mleko, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do podwojenia się zaczynu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli.
Pozostałe mleko podgrzewamy z masłem.
Po wyrośnięciu zaczyn łączymy z przesianą mąką oraz mlekiem i masłem.
Ciasto wyrabiamy podsypując mąką
Następnie odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto kroimy na pół.
Następnie pierwszą połówkę przecinamy na trzy kawałki, rolujemy i pleciemy warkocz.
Następnie to samo robimy z drugą połówką.
Warkocze przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
KRUSZONKA
Masło trzemy na tarce, dodajemy mąkę,oraz cukier.
Następnie mieszamy i wyrabiamy.
Wyrośnięte warkocze smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i obficie posypujemy kruszonką.
Chałkę pieczemy w 180°C przez 25 minut.
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz