Najlepsza maślana chałka


Chałka - niewątpliwie najbardziej lubiane, słodkie, miękkie pieczywo.
Cudownie pachnące masłem, z chrupką kruszonką.

Podawana z masłem, dżemem, konfiturami, miodem... a nawet sama, bez niczego!
Doskonała na śniadanie z mlekiem lub kakao !

Zapraszam!



Przepis:

Zaczyn

40g drożdży
100ml ciepłego mleka 
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki 

Ciasto

500g mąki
250ml mleka
100g roztopionego masła
1 szklanka cukru
szczypta soli

Kruszonka

100g mąki
50g cukru
65g zimnego masła

Dodatkowo

1 jajko
2 łyżki mleka 


Przygotowanie:

CIASTO 

Pokruszone drożdże i cukier mieszamy, aż to rozpuszczenia.
Następnie dodajemy mąkę oraz mleko, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do podwojenia się zaczynu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli.
Pozostałe mleko podgrzewamy z masłem.

Po wyrośnięciu zaczyn łączymy z przesianą mąką oraz mlekiem i masłem.
Ciasto wyrabiamy podsypując mąką
Następnie odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto kroimy na pół.
 Następnie pierwszą połówkę przecinamy na trzy kawałki, rolujemy i pleciemy warkocz.
Następnie to samo robimy z drugą połówką.

Warkocze przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

KRUSZONKA

Masło trzemy na tarce, dodajemy mąkę,oraz cukier.
Następnie mieszamy i wyrabiamy.

Wyrośnięte warkocze smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i obficie posypujemy kruszonką.
Chałkę pieczemy w 180°C przez 25 minut.


Smacznego ! 

Komentarze