Botwinka
Botwina...Wiecie co to?
Są to młode liście i korzenie buraka, tak mało popularne a równie dobre jak on sam!
Dlatego mam dla Was przepis na szybki i smaczny barszcz własnie z botwiny!
Dodatkowo wzbogacony innymi warzywami i jajkiem.
Zapraszam do skorzystania z tego przepisu póki jeszcze mamy sezon! ;)
Przepis:
2l domowego bulionu
2 pęczki botwiny
4-5 ziemniaków
1 marchewka
5 jaj
150g śmietany 12%
1 łyżeczka mąki
3 chochle zupy
Przygotowanie :
Do gotującego się bulionu wkładamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do momentu, aż będą pół twarde.
Botwinę myjemy. Następnie korzeń kroimy w małą kostkę, a łodygę i liście w paski ok. 2 cm.
Marchew kroimy w kosteczkę.
Do ziemniaków wrzucamy marchewkę i botwinę.
Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Jajka trzymamy w wodzie 5 minut od momentu w którym zacznie ona wrzeć.
Do śmietany dodajemy mąkę i 3 chochle zupy.
Wszystko dokładnie mieszamy po czym wlewamy do zupy.
Na koniec przyprawiamy i podajemy z jajkiem.
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz