Krem z zielonego groszku


Ekspresowy, pożywny krem z zielonego groszku!
Gładka, delikatna konsystencja, z dodatkiem świeżej mięty i chrupkimi ziołowymi grzankami.

Zapraszam! :)

Przepis :

Zupa

1 l bulionu warzywnego
(najlepiej domowego)

450 g zielonego mrożonego groszku 
4-5 szt ziemniaków
kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej mięty
50 ml śmietanki 12%

sól,pieprz,cukier - do smaku

Grzanki

kilka kromek chleba
oliwa 
przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  1 łyżeczka kurkumy
 1 łyżeczka czosnku


Przygotowanie :

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie dodajemy do bulionu.
Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

W tym czasie, na patelni, podsmażamy pora  pokrojonego w półksiężyce.
Dodajemy do niego groszek i smażymy ok.7 minut.

Grzanki

 Chleb kroimy w kostkę i wykładamy na papier do pieczenia.
Polewamy delikatnie oliwą, przyprawiamy i mieszamy.
Grzanki pieczemy w 190°C przez 5-7 minut 



Warzywa z patelni dodajemy do garnka z bulionem oraz ziemniakami.
Gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy.

Zupę ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną miętę i wlewamy śmietankę.
Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie doprawiamy do smaku.

Zupę podajemy z grzankami.


Smacznego !



Komentarze