Krem z zielonego groszku
Ekspresowy, pożywny krem z zielonego groszku!
Gładka, delikatna konsystencja, z dodatkiem świeżej mięty i chrupkimi ziołowymi grzankami.
Zapraszam! :)
Przepis :
Zupa
1 l bulionu warzywnego
(najlepiej domowego)
450 g zielonego mrożonego groszku
4-5 szt ziemniaków
kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej mięty
50 ml śmietanki 12%
sól,pieprz,cukier - do smaku
Grzanki
kilka kromek chleba
oliwa
przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku
Przygotowanie :
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie dodajemy do bulionu.
Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
W tym czasie, na patelni, podsmażamy pora pokrojonego w półksiężyce.
Dodajemy do niego groszek i smażymy ok.7 minut.
Grzanki
Chleb kroimy w kostkę i wykładamy na papier do pieczenia.
Polewamy delikatnie oliwą, przyprawiamy i mieszamy.
Grzanki pieczemy w 190°C przez 5-7 minut
Warzywa z patelni dodajemy do garnka z bulionem oraz ziemniakami.
Gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy.
Zupę ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną miętę i wlewamy śmietankę.
Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz