Galette z morelami


Galette- francuska rustykalna tarta.
Kruche ciasto, wypełnione w środku owocowym nadzieniem, z nierówno zawiniętymi brzegami na kształt wulkanu.

Proste i szybkie ciasto na każdą okazję.
Pięknie wygląda i dobrze smakuje!

Galette na ogół robi się z owocami- wtedy przyjmuje postać deseru, ale coraz bardziej popularne stają się wytrawne tarty i można je podać na obiad lub kolację!

Dziś zapraszam Was na galette z morelami, ostrym imbirem i pachnącym cynamonem.

*przepis na dwie tarty



Przepis: 

200 g mąki pszennej 
100 g masła
50 g cukru pudru 
50 ml mleka

5 sztuk  moreli 

przyprawy: imbir w proszku, cynamon 

Dodatkowo

cukier kryształ 
bułka tarta
1 jajko 



Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier puder. Zimne masło trzemy na tarce prosto do mąki z cukrem. Następnie do całości wlewamy mleko i wyrabiamy  szybkimi ruchami.
Ciasto dzielimy na dwie równe części z których formujemy kulki.
Owijamy je szczelnie folią i odkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

Morele dzielimy na pół i wyciągamy pestki. Następnie połówki owoców kroimy w plasterki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 3-5mm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
Na cieście układamy po 5 moreli, a następnie nierówno zawijamy brzegi do góry.
Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem, obficie posypujemy cukrem i przyprawiamy imbirem oraz cynamonem.

Tartę pieczemy 25 minut w 200 °C.





Smacznego !

Komentarze