Galette z morelami
Galette- francuska rustykalna tarta.
Kruche ciasto, wypełnione w środku owocowym nadzieniem, z nierówno zawiniętymi brzegami na kształt wulkanu.
Proste i szybkie ciasto na każdą okazję.
Pięknie wygląda i dobrze smakuje!
Galette na ogół robi się z owocami- wtedy przyjmuje postać deseru, ale coraz bardziej popularne stają się wytrawne tarty i można je podać na obiad lub kolację!
Dziś zapraszam Was na galette z morelami, ostrym imbirem i pachnącym cynamonem.
*przepis na dwie tarty
Przepis:
200 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
50 ml mleka
5 sztuk moreli
przyprawy: imbir w proszku, cynamon
Dodatkowo
cukier kryształ
bułka tarta
1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier puder. Zimne masło trzemy na tarce prosto do mąki z cukrem. Następnie do całości wlewamy mleko i wyrabiamy szybkimi ruchami.
Ciasto dzielimy na dwie równe części z których formujemy kulki.
Owijamy je szczelnie folią i odkładamy do lodówki na minimum 40 minut.
Morele dzielimy na pół i wyciągamy pestki. Następnie połówki owoców kroimy w plasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 3-5mm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
Na cieście układamy po 5 moreli, a następnie nierówno zawijamy brzegi do góry.
Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem, obficie posypujemy cukrem i przyprawiamy imbirem oraz cynamonem.
Tartę pieczemy 25 minut w 200 °C.
Smacznego !









Komentarze
Prześlij komentarz