Klasyczna grecka musaka


Musaka inaczej moussaka, to tradycyjne greckie danie.
Jest niezmiernie aromatyczne, pyszne i sycące!

Grillowane warzywa, mięsny sos na bazie pomidorów i wina oraz delikatny beszamel-poezja smaków!

Muszę się Wam przyznać, że tak obłędne danie wymaga dobrej organizacji i poświęcenia sporo czasu... ale warto!
Naprawdę!

Zapraszam ;) 


Przepis:

  2 bakłażany
1 cukinia
 1 czerwona cebula 
1 ząbek czosnku
600g mielonej wołowiny lub jagnięciny
400ml czerwonego wina
200g koncentratu pomidorowego
oliwa

przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka chilli
sól, pieprz

Beszamel

400ml mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 żółtko

przyprawy : gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól


Przygotowanie :

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry o grubości 0.5cm.
Bakłażana delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni grillujemy warzywa.
Następnie na tej samej patelni podsmażamy czosnek.
Wrzucamy mięso, przyprawiamy oraz wlewamy wino, smażymy aż alkohol odparuje, po czym dodajemy przecier.

Całość smażymy do momentu całkowitego odparowania wody (ok. 15-20 min).


BESZAMEL

W rondelku topimy masło, wsypujemy do niego mąkę i szybko mieszamy.
Małym strumieniem wlewamy mleko.
Gdy beszamel się zagęści dodajemy żółtko i znów szybko mieszamy.
Następnie przyprawiamy.


Cebulę kroimy w piórka.
 Do żaroodpornego naczynia przekładamy grillowane warzywa: bakłażana i cukinie.
Następnie dodajemy sos mięsny cebulę i znowu bakłażany.
Całość zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.

Musake pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.




Smacznego !



Komentarze