Tarta z kremem budyniowym i truskawkami w żelu
Klasyk letnich wypieków... Tarta!
Kruchy spód, domowy krem budyniowy, świeże, sezonowe truskawki... i żel!
Żel powoduje, że tarta pięknie wygląda, a owoce dłużej zachowują świeżość.
Zachęcam Was do zrobienia takiej tarty. Jest delikatna, słodka, a zarazem kwaśna i przede wszystkim lekka na upalne dni!
Zapraszam ;)
Przepis :
Ciasto
1.5 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
100g zimnego masła
1 małe jajko
1 łyżka śmietany
Krem budyniowy
500ml mleka
100g masła
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki
Żel do owoców
20g żelatyny + 20 ml wody
100ml wody
100g cukru
kilka kropel olejku cytrynowego
Dodatkowo
Truskawki
Przygotowanie
CIASTO
Do przesianej mąki dodajemy cukier puder i trzemy masło. Następnie wybijamy jajko i wlewamy łyżkę śmietany.
Kruche ciasto wyrabiamy i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
KREM BUDYNIOWY
Masło i 250 ml mleka zagotowujemy.
W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mąkę oraz pozostałe mleko nadal miksując.
Mieszankę wlewamy do rondelka z mlekiem i masłem cały czas mieszając do powstania gęstej, jednolitej konsystencji.
Przykrywamy folią spożywczą tak by dotykała kremu -dzięki temu nie zrobi nam się kożuch i studzimy.
ŻEL DO OWOCÓW
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Wodę zagotowujemy z cukrem i olejkiem, następnie ściągamy z gazu, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy.
Formę do tary smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy do formy, a następnie nakłuwamy.
Pieczemy 20 minut w 180°C.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem budyniowy, następnie pokrojone truskawki i delikatnie pędzelkiem nakładamy chłodny żel.
Tartę wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.
Smacznego !









Komentarze
Prześlij komentarz