Tarta z kremem budyniowym i truskawkami w żelu



 Klasyk letnich wypieków... Tarta!

Kruchy spód, domowy krem budyniowy, świeże, sezonowe truskawki... i żel!
Żel powoduje, że tarta pięknie wygląda, a owoce dłużej zachowują świeżość.

Zachęcam Was do zrobienia takiej tarty. Jest delikatna, słodka, a zarazem kwaśna i przede wszystkim lekka na upalne dni!

Zapraszam ;) 


Przepis :

Ciasto

1.5 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
100g zimnego masła
1 małe jajko
1 łyżka śmietany

Krem budyniowy 

500ml mleka
100g masła
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki

Żel do owoców 

20g żelatyny + 20 ml wody

100ml wody
100g cukru
kilka kropel olejku cytrynowego 

Dodatkowo 

Truskawki



Przygotowanie 

CIASTO

Do przesianej mąki dodajemy cukier puder i trzemy masło. Następnie wybijamy jajko i wlewamy łyżkę śmietany.
Kruche ciasto wyrabiamy i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

KREM BUDYNIOWY 

Masło i 250 ml mleka zagotowujemy.
W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mąkę oraz pozostałe mleko nadal miksując.

Mieszankę wlewamy do rondelka z mlekiem i masłem cały czas mieszając do powstania gęstej, jednolitej konsystencji.
Przykrywamy folią spożywczą tak by dotykała kremu -dzięki temu nie zrobi nam się kożuch i studzimy.

ŻEL DO OWOCÓW

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Wodę zagotowujemy z cukrem i olejkiem, następnie ściągamy z gazu, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy.



Formę do tary smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy do formy, a następnie nakłuwamy.
Pieczemy 20 minut w 180°C.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem budyniowy, następnie pokrojone truskawki i delikatnie pędzelkiem nakładamy chłodny żel.
Tartę wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.


Smacznego !


Komentarze