Faszerowana cukinia
Przepis na prosty, szybki i smaczny obiad?
Zapiekana w piekarniku cukinia faszerowana ryżem, szpinakiem i chilli, posypana słoną, charakterystyczną, grecką fetą!
Zapraszam! :)
Przepis :
4 cukinie
100g ryżu basmati + 1.5 szklanki wody
100g świeżego szpinaku
130g pieczarek
1 czosnek
½ cebuli
½ papryczki chilli wraz z nasionkami
70 fety
sól,pieprz,oliwa.
Przygotowanie:
Cukinie przecinamy na pół, wydrążamy środek (robimy tzw. łódeczkę) i delikatnie solimy.
Ryż płuczemy dwa-trzy razy, tak, aby woda po wypłukaniu była przezroczysta i zalewamy go zimną wodą, następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut od zawrzenia wody (ryz ma wchłonąć całą wodę).
Po ugotowaniu mieszamy i delikatnie solimy.
Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy pieczarki i szpinak.
Do farszu dodajemy ryż, mieszamy i przyprawiamy.
Cukinie faszerujemy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, następnie posypujemy fetą i podlewamy oliwą.
Pieczemy w 180℃ ok, 30 minut.
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz