Sałatka z czerwonej kapusty, z jabłkiem i rodzynkami
Czerwona kapusta- przeważnie wykorzystujemy ją do obiadowych surówek,ale dlaczego by nie zrobić z niej sałatki?
Doskonale wpasuje się ona w klimat imprez i uroczystości.
Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i charakterystyczna w smaku.
Lekko kwaśne jabłko nadające świeżość, rodzynki przełamujące wytrawny smak, cebula dodająca ostrości i ser który robi robotę za sól!
Zapraszam!
Przepis:
1 nie duża główka czerwonej kapusty
1 średnie jabłko
1 mała puszka kukurydzy (170g)
125g sera żółtego (edamski, gouda)
½ cebuli
garść rodzynek
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sok z cytryny dla smaku
sól,pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach, natomiast ser na małych.
Cebulę bardzo drobno kroimy, a kukurydze odcedzamy z wody.
Kapustę przelewamy wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i odciskamy.
Następnie do miski wkładamy pozostałe składniki i dodajemy jogurt z majonezem.
Całość doprawiamy i gotowe!
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz