Sałatka z czerwonej kapusty, z jabłkiem i rodzynkami


Czerwona kapusta- przeważnie wykorzystujemy ją  do obiadowych surówek,ale dlaczego by nie zrobić z niej sałatki? 
Doskonale wpasuje się ona w klimat imprez i uroczystości.

Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i charakterystyczna w smaku.

Lekko kwaśne jabłko nadające świeżość, rodzynki przełamujące wytrawny smak, cebula dodająca ostrości i ser który robi robotę za sól!

Zapraszam!



Przepis:

1 nie duża główka czerwonej kapusty
1 średnie jabłko
1 mała puszka kukurydzy (170g)
125g sera żółtego (edamski, gouda)
½ cebuli 
garść rodzynek
3 łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżka majonezu 
sok z cytryny dla smaku 
sól,pieprz


Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach, natomiast ser na małych.
Cebulę bardzo drobno kroimy, a kukurydze odcedzamy z wody.

Kapustę przelewamy wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i odciskamy.
Następnie do miski wkładamy pozostałe składniki i dodajemy jogurt z majonezem.

Całość doprawiamy i gotowe!



Smacznego !

Komentarze