Wegańskie spaghetti bolognese
Klasyczne spaghetti bolognese, ale... w wersji wegańskiej!
Uwierzcie mi, kuchnia roślinna potrafi zaskakiwać, dobrze wyglądać i smakować!
A to spaghetti jest tego dowodem!
Kuchnia roślinna wcale nie musi być ograniczająca, trzeba tylko pobudzić swoją wyobraźnię i gotować!
W czasie kiedy przepis na wege wrapa dopieszczam, zapraszam Was na pyszne roślinne, włoskie danie!
Przepis:
250g makaronu spaghetti
Tofu
180g naturalnego lub wędzonego tofu (1 kostka)
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
Sos
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 puszka pomidorów
250ml passaty pomidorowej
3/4 szklanki czerwonego wina
sól,pieprz cukier, zioła prowansalskie
Przygotowanie :
Tofu kruszymy w rękach, polewamy oliwą i przyprawiamy.
Następnie odstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
Makaron gotujemy al dente. Następnie odmierzamy i odlewamy 150ml wody po makaronie, a resztę odcedzamy.
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie smażymy. Potem dodajemy marynowane tofu, chwilę podsmażamy i zalewamy winem.
Całość dusimy około 7 minut do momentu odparowania alkoholu.
W tym czasie pomidory z puszki, passatę i wodę po makaronie blendujemy, a nastepnie wlewamy na patelnię. Gotujemy do powstania sosu.
Całość przyprawiamy. Sos podajemy z makaronem i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego !






Komentarze
Prześlij komentarz