Biszkoptowe z jabłkami i kajmakiem
Bardzo łatwe i szybkie ciasto świąteczne.
Biszkopt przełożony jabłkami i kajmakiem, posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową.
Zapraszam :)
Przepis:
Biszkopt
5 dużych jaj (L)
¾ szkl mąki
¾ szkl cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe
4 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
4 zmiażdżone goździki
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo
200g kajmaku
cukier puder
Przygotowanie:
*ciasto najlepiej przygotować wieczorem
*tortownica o średnicy 21cm
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Biszkopt
Mąkę oraz proszek przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Do całości dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Na spód tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wylewamy ciasto.
Na spód tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175°C przez 35 min.
Nadzienie
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy masło, miód oraz cukier, a następnie wrzucamy lekko odsączone z powstałego soku jabłka.
Całość smażymy kilka minut, przyprawiamy.
Ściągamy z gazu, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na patelni rozgrzewamy masło, miód oraz cukier, a następnie wrzucamy lekko odsączone z powstałego soku jabłka.
Całość smażymy kilka minut, przyprawiamy.
Ściągamy z gazu, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt przekrawamy na pół.
(dolną część dajemy na wierzch, a górną na spód, aby ciasto u góry było równe)
Na samym dole rozprowadzamy kajmak, następnie dajemy jabłka i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
Następnego dnia dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
Smacznego !






Komentarze
Prześlij komentarz