Kapuśniaczki


Święta tuż, tuż, więc przychodzę z przepisem na kapuśniaczki, których nie może zabraknąć  na wigilijnym stole!
U mnie zawsze się sprawdzają!
Dobrze doprawiony farsz i delikatne, lekko chrupiące ciasto.

Zapraszam! 


Przepis :

Ciasto

1,5 szkl mąki pszennej 
2 łyżeczki soli 
25 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru
150 g masła
2 żółtka 
 1 jajko 
2 łyżki śmietany 

Farsz
 
500 g kiszonej kapusty 
300 g pieczarek 
1 cebula 
1 ząbek czosnku 
1 papryczka chilli 
2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka masła 
3 łyżki posiekanej pietruszki
przyprawy :  sól,pieprz, szczypta cukru 
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka kurkumy

Dodatkowo :

1 jajko
Sól morska/himalajska gruba



Przygotowanie :

Farsz

Kapustę  delikatnie odcedzamy (nie płuczemy) i kroimy w mniejsze kawałki.
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę, czosnek oraz chilli siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy oraz masła.

Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy do odparowania wody i dodajemy kapustę. 
Całość smażymy na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C


Ciasto

Drożdże łączymy z cukrem do ich rozpuszczenia.
W osobnej misce  przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy starte masło, jajka, sól, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże.
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok 0.5-0.7mm)
Farsz nakładamy wzdłuż dłuższego boku, zawijamy i odcinamy nożem, następnie powstały wałek dzielimy na 5 części 




Tak robimy z pozostałą częścią ciasta.
 Kapuśniaczki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy solą.

Pieczemy je w 180°C przez 15-18 minut.

*Przed pieczeniem kapuśniaczki możemy posypać np. kminkiem, czarnuszką.



Komentarze