Kapuśniaczki
Święta tuż, tuż, więc przychodzę z przepisem na kapuśniaczki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole!
U mnie zawsze się sprawdzają!
Dobrze doprawiony farsz i delikatne, lekko chrupiące ciasto.
Zapraszam!
U mnie zawsze się sprawdzają!
Dobrze doprawiony farsz i delikatne, lekko chrupiące ciasto.
Zapraszam!
Przepis :
Ciasto
Ciasto
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
150 g masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany
Farsz
500 g kiszonej kapusty
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki posiekanej pietruszki
przyprawy : sól,pieprz, szczypta cukru
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka kurkumy
Dodatkowo :
1 jajko
Sól morska/himalajska gruba
Przygotowanie :
Farsz
Farsz
Kapustę delikatnie odcedzamy (nie płuczemy) i kroimy w mniejsze kawałki.
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę, czosnek oraz chilli siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy oraz masła.
Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy do odparowania wody i dodajemy kapustę.
Całość smażymy na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Całość smażymy na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
Ciasto
Drożdże łączymy z cukrem do ich rozpuszczenia.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy starte masło, jajka, sól, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy starte masło, jajka, sól, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże.
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok 0.5-0.7mm)
Farsz nakładamy wzdłuż dłuższego boku, zawijamy i odcinamy nożem, następnie powstały wałek dzielimy na 5 części
Farsz nakładamy wzdłuż dłuższego boku, zawijamy i odcinamy nożem, następnie powstały wałek dzielimy na 5 części
Tak robimy z pozostałą częścią ciasta.
Kapuśniaczki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy solą.
Pieczemy je w 180°C przez 15-18 minut.
*Przed pieczeniem kapuśniaczki możemy posypać np. kminkiem, czarnuszką.










Komentarze
Prześlij komentarz