Sernik na piernikowym spodzie z orange curd
Dwa najlepsze, świąteczne smaki w jednym, czyli piernik i sernik, a dodatek pomarańczy sprawi, że zakochacie się w tym wypieku!
Powiem szczerze, że nigdy nie przepadałam za sernikami, ale ten ma coś w sobie!
Delikatny, aromatyczny.. bajka! W sam raz na zbliżające się święta.
Delikatny, aromatyczny.. bajka! W sam raz na zbliżające się święta.
Przepis jest prosty i bardzo efektowny!
Zapraszam :)
Zapraszam :)
*tortownica o średnicy 24cm
Przepis
Spód
300g pierników w czekoladzie
60g masła
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
(składniki w temperaturze pokojowej)
750g sera twarogowego zmielonego (najlepiej dwukrotnie)
60g masła
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
(składniki w temperaturze pokojowej)
750g sera twarogowego zmielonego (najlepiej dwukrotnie)
7 dużych jaj
120g cukru
120g cukru
30g masła
3 płaskie łyżki budyniu śmietankowego
3 płaskie łyżki budyniu śmietankowego
Orange curd
150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (na ogół są to dwa owoce)
100g masła
150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (na ogół są to dwa owoce)
100g masła
80g cukru
2 żółtka
2 duże jajka
2 duże jajka
Zaczynamy od zrobienia pomarańczowego curdu.
Dobrze jest go zrobić wieczorem, dzień przed pieczeniem sernika.
Curd gotujemy 10-15 minut cały czas mieszając.
Nie możemy pozwolić do jego zagotowania!
(dla tych, którzy posiadają termometr cukierniczy krem nie może przekroczyć 70°C )
Sok z pomarańczy przelewamy do metalowej miski, wsypujemy cukier oraz dodajemy jajka.
Miskę kładziemy na wysokim garnku, tak aby miska nie dotykała gotującej się pod nią wody (gotowanie na parze) .
Gdy całość nam się podgrzeje dodajemy masło.
Cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia kremu (konsystencja ma być lekko lejąca)
Następnie przelewamy do czystych słoiczków, czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
(dla tych, którzy posiadają termometr cukierniczy krem nie może przekroczyć 70°C )
Sok z pomarańczy przelewamy do metalowej miski, wsypujemy cukier oraz dodajemy jajka.
Miskę kładziemy na wysokim garnku, tak aby miska nie dotykała gotującej się pod nią wody (gotowanie na parze) .
Gdy całość nam się podgrzeje dodajemy masło.
Cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia kremu (konsystencja ma być lekko lejąca)
Następnie przelewamy do czystych słoiczków, czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Spód
Masło topimy.
Pierniki kruszymy, dodajemy cynamon i wlewamy masło.
Masę wykładamy równo na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik
Piekarnik nastawiamy na 175°C
Miękkie masło ucieramy z żółtkami, a następnie dodajemy cukier i ser.
Wsypujemy budyń.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno.
Do masy dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy.
Masę serową przelewamy do tortownicy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Obniżamy temperaturę do 170°C i pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika (aby nie opadł) i czekamy aż przestygnie.
Masło topimy.
Pierniki kruszymy, dodajemy cynamon i wlewamy masło.
Masę wykładamy równo na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik
Piekarnik nastawiamy na 175°C
Miękkie masło ucieramy z żółtkami, a następnie dodajemy cukier i ser.
Wsypujemy budyń.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno.
Do masy dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy.
Masę serową przelewamy do tortownicy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Obniżamy temperaturę do 170°C i pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika (aby nie opadł) i czekamy aż przestygnie.
Następnie sernik schładzamy w lodówce.
Na gotowe ciasto wykładamy orange curd.
Smacznego!







Komentarze
Prześlij komentarz