Polędwica z indyka po azjatycku


Makaron chow mein z warzywami i polędwicą z indyka.
Pyszne, lekko pikantne azjatyckie danie.
Szybkie i łatwe do przygotowania!

Zapraszam :)


Przepis:

250g makaronu chow mein (ew. ryżowego, równie dobrze się sprawdzi ;)
1 polędwica z indyka
1 papryczka chilli
1 podłużna słodka papryka czerwona
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
½ sałaty rzymskiej (od końca)
10g orzeszków pinii
1 łyżka masła
oliwa z oliwek

Przyprawy:

1 łyżeczka garam masala
½ łyżeczki chilli 

marynata do indyka : 2 łyżki sosu sojowego +  1 łyżeczka miodu



Przygotowanie

Polędwice z indyka kroimy na cieniutkie (4-5mm) plasterki, a następnie marynujemy w sosie sojowym i miodzie przez ok.3h.


Podczas gdy mięso się marynuje,możemy sobie przygotować warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę słodką oraz chilli kroimy w cienkie paseczki, a sałatę rzymską szatkujemy w kostkę. Marchew obieramy i wykrawamy paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy w słupki.

*mięso jak i warzywa mają mieć temperaturę pokojową



Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oliwy i wkładamy mięso. Szybko je smażymy, a następnie przekładamy do miseczki. Po wyjęciu mięsa, do woka znów wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, chili, czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy na średnim ogniu. W tym samym czasie na drugiej, suchej patelni podprażamy orzeszki pinii. Chwilę później do woka dodajemy paprykę oraz marchew. A na sam koniec mięso i sałatę. Wszystko razem smażymy krótko i szybko, tak by warzywa nie straciły swojej chrupkości. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy z podprażonymi wcześniej orzeszkami pinii.


Smacznego !








Komentarze