Polędwica z indyka po azjatycku
Makaron chow mein z warzywami i polędwicą z indyka.
Pyszne, lekko pikantne azjatyckie danie.
Szybkie i łatwe do przygotowania!
Zapraszam :)
Przepis:
250g makaronu chow mein (ew. ryżowego, równie dobrze się sprawdzi ;) )
1 polędwica z indyka
1 papryczka chilli
1 podłużna słodka papryka czerwona
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
1 marchew
½ sałaty rzymskiej (od końca)
10g orzeszków pinii
10g orzeszków pinii
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
Przyprawy:
marynata do indyka : 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka garam masala
½ łyżeczki chilli
Przygotowanie
Polędwice z indyka kroimy na cieniutkie (4-5mm) plasterki, a następnie marynujemy w sosie sojowym i miodzie przez ok.3h.
Podczas gdy mięso się marynuje,możemy sobie przygotować warzywa.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę słodką oraz chilli kroimy w cienkie paseczki, a sałatę rzymską szatkujemy w kostkę. Marchew obieramy i wykrawamy paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy w słupki.
*mięso jak i warzywa mają mieć temperaturę pokojową
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oliwy i wkładamy mięso. Szybko je smażymy, a następnie przekładamy do miseczki. Po wyjęciu mięsa, do woka znów wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, chili, czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy na średnim ogniu. W tym samym czasie na drugiej, suchej patelni podprażamy orzeszki pinii. Chwilę później do woka dodajemy paprykę oraz marchew. A na sam koniec mięso i sałatę.
Wszystko razem smażymy krótko i szybko, tak by warzywa nie straciły swojej chrupkości. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Gotowe danie podajemy z podprażonymi wcześniej orzeszkami pinii.
Smacznego !








Komentarze
Prześlij komentarz