Buraczane jajka faszerowane serem feta
Jak wszyscy dobrze wiemy Wielkanoc to przede wszystkim jajka!
Na twardo, na miękko, w sałatkach, w rozmaitych daniach,a także faszerowane przeróżnymi pastami.
Moja ulubiona pasta to ta z grecką fetą. Zastanawiałam się jakby tu zmienić kolor jajek żeby nie zlewały się z farszem i wpadłam na pomysł użycia naturalnego barwnika o pięknym ciemno różowym kolorze, a mianowicie buraka!
Burak nadaje delikatny smak jajku, a pasta łączy całość.
Zapraszam :)
Przepis:
Zalewa
2 buraki
3 szklanki wody
0.5 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
liść laurowy, ziele angielskie
Pasta
4 jajka
100g greckiej fety
1-2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie :
Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, octem przyprawiamy.
Gotujemy do 20 minut, następnie studzimy.
Jajka gotujemy 8 minut od zagotowania wody, następie delikatnie i uważnie obieramy, tak żeby były gładkie, bez uszkodzeń.
Zalewę przecedzamy.
Obrane jajka zalewamy wodą z buraków, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum całą noc do max 2 dni.
(wszystko zależy od tego jak intensywny chcecie mieć smak i kolor białka. Ja trzymałam jajka 24 godziny)
Po tym czasie jajka wyciągamy, osuszamy, delikatnie kroimy na pół i wyciągamy żółtko .
Żółtka mieszamy z fetą i jogurtem. Doprawiamy.
Jajka faszerujemy z rękawa cukierniczego lub łyżeczką.
Na koniec całość dekorujemy rzodkiewką, czarnymi oliwkami dla kontrastu lub ziołem :)
Smacznego !







Komentarze
Prześlij komentarz