Bananowe babeczki
Wielkanoc już tuż, tuż... a więc czas na coś słodkiego! Chyba każdy się ze mą zgodzi, że są klasyki których na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Dla mnie takim "mast have" są na pewno babeczki! No bo kto ich nie lubi?
Przedstawiam Wam moją propozycję na bananowe mini babeczki!
Smaczne, pulchne i mięciutkie, a w dodatku tak proste w wykonaniu!
Czego chcieć więcej?
Hmm.. oprócz podniebienia muszą jeszcze cieszyć oko, a więc polewa!
Możecie wybrać dowolną, w tej kwestii ogranicza Was tylko wasza wyobraźnia!
Zapraszam!
Przepis :
2 banany
100ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki drobnego cukru
Sok z połowy cytryny
Szczypta soli
Przygotowanie :
Banany gnieciemy widelcem, dodajemy sok z cytryny, mleko i jajko.
Mąkę i proszek przesiewamy.
Łączymy suche składniki z mokrymi.
Silikonowe foremki na babeczki wypełniamy masą do 3/4 wysokości
Pieczemy w 175 °C przez około 25 minut.
Upieczone babeczki dekorujemy dowolnym lukrem i posypką.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz