Ciasto multiwitamina


Leciutkie, delikatne ciasto na soku multiwitamina z brzoskwiniami i galaretką.
Idealne na ciepłe dni lub poprawę humoru!

Brzoskwinie możemy zastąpić dowolnymi owocami!
Jeśli to ciasto chcecie zrobić bez pieczenia wystarczy użyć gotowych, podłużnych lub okrągłych biszkoptów.

Zapraszam! :)


Przepis:

Ciasto na tortownice fi21

Biszkopt

    3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. mąki pszennej

Krem

1l soku 100% multiwitamina
3 budynie waniliowe bez cukru*

Dodatkowo
 
puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml wrzątku 


Przygotowanie:

Biszkopt

Piekarnik nastawiamy na 170°C

Do misy miksera wkładamy całe jaja i cukier, miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 10-12 minut.

(jeśli nie posiadacie robota i do dyspozycji macie mikser ręczny proponuję zrobić biszkopt oddzielając białka od żółtek i robić go tradycyjnie - ubić na sztywno pianę z białek, dodawać cukier, a następnie żółtka)

Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę. Bardzo delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy w 170°C  przez 30 minut.


Krem

Do garnka wlewamy 700ml soku i zagotowujemy. W pozostałych 300ml mieszamy budynie i wlewamy do garnka, całość cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy biszkopt będzie chłodny odwracamy go do góry dnem i wykładamy na niego jeszcze delikatnie ciepły krem. Wstawiamy do lodówki.

Zagotowujemy 500ml wody, przelewamy do garnka i rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka będzie już zimna i zacznie delikatnie tężeć, kroimy w paski brzoskwinie, układamy je lekko dociskając do kremu, a następnie zalewamy galaretką. 
Tak przygotowane ciasto odstawiamy najlepiej na noc, aż wszystko się połączy i dobrze zastygnie.


Smacznego !


 

Komentarze