Ciasto multiwitamina
Leciutkie, delikatne ciasto na soku multiwitamina z brzoskwiniami i galaretką.
Idealne na ciepłe dni lub poprawę humoru!
Idealne na ciepłe dni lub poprawę humoru!
Brzoskwinie możemy zastąpić dowolnymi owocami!
Jeśli to ciasto chcecie zrobić bez pieczenia wystarczy użyć gotowych, podłużnych lub okrągłych biszkoptów.
Zapraszam! :)
Przepis:
Ciasto na tortownice fi21
Biszkopt
3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. mąki pszennej
Krem
1l soku 100% multiwitamina
3 budynie waniliowe bez cukru*
Dodatkowo
puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml wrzątku
Przygotowanie:
Biszkopt
Piekarnik nastawiamy na 170°C
Do misy miksera wkładamy całe jaja i cukier, miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 10-12 minut.
(jeśli nie posiadacie robota i do dyspozycji macie mikser ręczny proponuję zrobić biszkopt oddzielając białka od żółtek i robić go tradycyjnie - ubić na sztywno pianę z białek, dodawać cukier, a następnie żółtka)
Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę. Bardzo delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy w 170°C przez 30 minut.
(jeśli nie posiadacie robota i do dyspozycji macie mikser ręczny proponuję zrobić biszkopt oddzielając białka od żółtek i robić go tradycyjnie - ubić na sztywno pianę z białek, dodawać cukier, a następnie żółtka)
Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę. Bardzo delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy w 170°C przez 30 minut.
Krem
Do garnka wlewamy 700ml soku i zagotowujemy. W pozostałych 300ml mieszamy budynie i wlewamy do garnka, całość cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy biszkopt będzie chłodny odwracamy go do góry dnem i wykładamy na niego jeszcze delikatnie ciepły krem. Wstawiamy do lodówki.
Zagotowujemy 500ml wody, przelewamy do garnka i rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka będzie już zimna i zacznie delikatnie tężeć, kroimy w paski brzoskwinie, układamy je lekko dociskając do kremu, a następnie zalewamy galaretką.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy najlepiej na noc, aż wszystko się połączy i dobrze zastygnie.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz