Dyniowe babeczki z opalaną bezą
Cześć!
Zachęcam Cię do zapoznania się z tym super przepisem jak i wykonania go w każdy możliwy dzień! (o ile masz dynie pod ręką :D )
Dyniowe babeczki z opalaną bezą włoską.
Babeczki są meeegaa mięciutkie, słodkie, pyszne no i szybkie!
Parę składników zagniatamy widelcem, mieszamy, przelewamy i pieczemy!
Potem tylko szybka beza i dekoracja!
To co? :)
Zapraszam!
Przepis:
*szklanka 250ml
Ciasto na babeczki
1,5szkl. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru brązowego/białego
*100g musu z dyni
1/2szkl. mleka
1/2szkl. oleju
Beza
2 białka
30ml wody
150g cukru
*MUS Z DYNI*
Hokkaido kroimy w ćwiartki (nie musimy jej obierać) i pieczemy w piekarniku przez ok.25-35min w 180°C.
Następnie jeszcze gorącą dynie rozgniatamy widelcem i odmierzamy 100g.
Mus z dyni, olej i mleko przelewamy do jednej miski, dodajemy cukier i mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz proszek i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto dobrze mieszamy widelcem, przelewamy do foremek i pieczemy w 180°C przez 25minut.
Beza
150g cukru i 30ml wody zagotowujemy (cukier ma się cały rozpuścić)
Następnie zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
Gdy syrop uzyska temperaturę 120°C (Ci którzy nie mają termometru musza posłużyć się.. okiem! :) - mają być widoczne duże bąble)
przelewamy go bardzo cienkim strumieniem do białek cały czas ubijając do momentu aż beza uzyska temperaturę pokojową.
Gotową bezę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na babeczki, na koniec opalamy palnikiem :)
Komentarze
Prześlij komentarz