Mini bezy pavlove z żurawiną w alkoholu


Wigilia? Noc sylwestrowa? a może jakaś impreza okolicznościowa lub  (nie)zwykła niedziela?
Oto przepis na niebo w gębie! :)

Świąteczno sylwestrowe mini bezy pavlove z delikatnym cynamonowym kremem i intensywną żurawiną w alkoholu... są przeee pyy szne! 

Zapraszam! :)


Przepis:

Beza

10 białek 
500g cukru drobnego

Krem

250g serka mascarpone
500ml śmietanki 36%
cukier puder (dla smaku)
1 łyżka cynamonu 

Dżem żurawinowy

400g świeżej żurawiny
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
150ml Soplicy "wiśnia w czekoladzie"

Dodatkowo

Rękaw cukierniczy
Tylka "gwiazdka" (końcówka do rękawa cukierniczego, aby nadać kształt)
 

Przygotowanie:

BEZA 

Piekarnik nastawiamy na 100°C z funkcją termoobieg.
Białka umieszczamy w misie miksera. Miksujemy zwiększając obroty.
Gdy białka zaczną być sztywne dodajemy łyżka po łyżce, co minutę cukier drobny, od tego momentu miksujemy cały czas na największych obrotach.

UWAGA cała czynność może trwać nawet do 20 minut :), ważne aby cukier w białkach się rozpuścił i beza była pięknie lśniąca i sztywna.

Po całym procesie ubijania, gotową bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy  koszyczki (najpierw robimy podstawę, następnie boki zostawiając pusty środek)

Bezowe koszyczki ułożone na blasze z papierem do pieczenia, wkładamy do piernika i suszymy je przez 2.5 godziny.


ŻURAWINA W ALKOHOLU

Żurawinę myjemy i oczyszczamy z ewentualnych gałązek/listków. Przekładamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki- cukier, przyprawy oraz alkohol.

Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina zacznie się rozpadać.
Jeśli nasz dżem po kilkunastu minutach jest dość rzadki należy podkręcić gaz i odparować trochę utworzonego płynu


KREM CYNAMONOWY

Serek mascarpone łączymy ze śmietanką i ubijamy na gładki krem. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Ubijamy, przekładamy do rękawa cukierniczego.


SKŁADANIE

Wystudzone bezy nadziewamy odrobiną kremu cynamonowego,  następnie po łyżeczce (dość kopiata ;) ) nakładamy dżem żurawinowy i kremem dekorujemy górę bezy, okrężnymi ruchami (zaczynając od środka)  w kształt róży.

Na koniec bezy dekorujemy np. cynamonem, pomarańczą. pozostałością dżemu, granatem...
 

Smacznego!





 

Komentarze