Mini bezy pavlove z żurawiną w alkoholu
Wigilia? Noc sylwestrowa? a może jakaś impreza okolicznościowa lub (nie)zwykła niedziela?
Oto przepis na niebo w gębie! :)
Świąteczno sylwestrowe mini bezy pavlove z delikatnym cynamonowym kremem i intensywną żurawiną w alkoholu... są przeee pyy szne!
Zapraszam! :)
Zapraszam! :)
Przepis:
Beza
10 białek
10 białek
500g cukru drobnego
Krem
250g serka mascarpone
500ml śmietanki 36%
cukier puder (dla smaku)
1 łyżka cynamonu
500ml śmietanki 36%
cukier puder (dla smaku)
1 łyżka cynamonu
Dżem żurawinowy
400g świeżej żurawiny
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
150ml Soplicy "wiśnia w czekoladzie"
Dodatkowo
Rękaw cukierniczy
Tylka "gwiazdka" (końcówka do rękawa cukierniczego, aby nadać kształt)
Przygotowanie:
BEZA
Piekarnik nastawiamy na 100°C z funkcją termoobieg.
Białka umieszczamy w misie miksera. Miksujemy zwiększając obroty.
Gdy białka zaczną być sztywne dodajemy łyżka po łyżce, co minutę cukier drobny, od tego momentu miksujemy cały czas na największych obrotach.
UWAGA cała czynność może trwać nawet do 20 minut :), ważne aby cukier w białkach się rozpuścił i beza była pięknie lśniąca i sztywna.
Po całym procesie ubijania, gotową bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy koszyczki (najpierw robimy podstawę, następnie boki zostawiając pusty środek)
Bezowe koszyczki ułożone na blasze z papierem do pieczenia, wkładamy do piernika i suszymy je przez 2.5 godziny.
Bezowe koszyczki ułożone na blasze z papierem do pieczenia, wkładamy do piernika i suszymy je przez 2.5 godziny.
ŻURAWINA W ALKOHOLU
Żurawinę myjemy i oczyszczamy z ewentualnych gałązek/listków. Przekładamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki- cukier, przyprawy oraz alkohol.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina zacznie się rozpadać.
Jeśli nasz dżem po kilkunastu minutach jest dość rzadki należy podkręcić gaz i odparować trochę utworzonego płynu
KREM CYNAMONOWY
Serek mascarpone łączymy ze śmietanką i ubijamy na gładki krem. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Ubijamy, przekładamy do rękawa cukierniczego.
SKŁADANIE
Wystudzone bezy nadziewamy odrobiną kremu cynamonowego, następnie po łyżeczce (dość kopiata ;) ) nakładamy dżem żurawinowy i kremem dekorujemy górę bezy, okrężnymi ruchami (zaczynając od środka) w kształt róży.
Na koniec bezy dekorujemy np. cynamonem, pomarańczą. pozostałością dżemu, granatem...
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz