Świąteczne lody ciasteczkowe
Ho ho ho! Kto był w tym roku grzeczny?
Jako prezent macie od świętego Mikołaja przepis na te cudowne lody ciasteczkowe!
Co wchodzi w ich skład? Intensywny cynamon, pięknie pachnące goździki, aromatyczna pomarańcza, pikantny imbir i czekolada!!
Obłęd! Mówię Wam! :D
Więc do dzieła! Zapraszam do przepisu!
Jako prezent macie od świętego Mikołaja przepis na te cudowne lody ciasteczkowe!
Co wchodzi w ich skład? Intensywny cynamon, pięknie pachnące goździki, aromatyczna pomarańcza, pikantny imbir i czekolada!!
Obłęd! Mówię Wam! :D
Więc do dzieła! Zapraszam do przepisu!
Przepis:
Ciasto
Biszkopt śr.14cm
150g gorzkiej czekolady
100g mascarpone
1 płaska łyżka cynamonu
1 łyżeczka goździków (zmiażdżonych w moździerzu)
3cm imbiru
1 pomarańcza
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
100g mascarpone
1 płaska łyżka cynamonu
1 łyżeczka goździków (zmiażdżonych w moździerzu)
3cm imbiru
1 pomarańcza
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Polewa:
300g białej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego (ew. zwykły olej)
barwniki spożywcze olejowe- kolor czerwony
(muszą to być barwniki na bazie olejów, w przeciwnym razie czekolada się zważy, polecam barwniki firmy colour mill, lub do czekolady)
Dodatkowo:
1 łyżka oleju kokosowego (ew. zwykły olej)
barwniki spożywcze olejowe- kolor czerwony
(muszą to być barwniki na bazie olejów, w przeciwnym razie czekolada się zważy, polecam barwniki firmy colour mill, lub do czekolady)
Dodatkowo:
Ozdoby - ja zrobiłam je z masy cukrowej, natomiast jeśli jej nie posiadacie możecie swoje lody ozdobić posypkami! :)
Forma silikonowa do lodów
Patyczki do lodów
Forma silikonowa do lodów
Patyczki do lodów
Przygotowanie:
Ciasto
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Średnica naszego ciasta wyniesie 14cm.
Biszkopt robimy z 3 jaj, połowy szklanki cukru i połowy szklanki przesianej mąki pszennej.
150g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Upieczony i wystudzony biszkopt kruszymy w rękach, dodajemy do niego chłodną czekoladę, mascarpone, przyprawy oraz starty imbir i skórkę z pomarańczy.
Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy do foremek, nabijamy patyczki i mrozimy najlepiej całą noc w zamrażarce.
Polewa i oblewanie
300g białej czekolady z łyżką oleju kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Studzimy do temp. pokojowej, następnie dodajemy barwnik.
Nasze lody wyciągamy z zamrażarki oraz z foremki.
Białą czekoladę przelewamy do chudego, wysokiego naczynia i w niej zatapiamy kolejno lody.
Jeśli będziecie lody posypywać posypkami to zróbcie to od razu zanim czekolada zastygnie na zmrożonym cieście.
Tak przygotowane lody wkładamy do lodówki, aby ciasto się odmroziło, a czekolada nie zaczęła topnieć.
Lody można wyciągnąć z lodówki godzinę przed spożyciem.
Smacznego!


Komentarze
Prześlij komentarz