Pieczone fioletowe ziemniaki z fetą
Chodząc po sklepie zauważyłam ziemniaki.. piękne, fioletowe ziemniaki.. Kolor mnie zachwycił! (może dlatego, że fiolet jest moim ulubionym kolorem :D )
Oczywiście, wzięłam je do koszyka i pognałam do kasy.
I teraz pytanie.. co z nich zrobić? No.. wszystko!
Ja postawiłam na pieczone w piekarniku, aromatyczne dzięki przyprawom z nutą wschodniej kuchni, posypane grecką fetą... idealnie komponują się z sosem tzatziki!
(dostępny na blogu)
Zapraszam! :)
Przepis:
1 kg fioletowych ziemniaków
150g fety
5 łyżek oliwy
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
½ kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy!
Chilli oraz czosnek bardzo drobno siekamy i miażdżymy w moździerzu z odrobiną soli.
Chilli oraz czosnek bardzo drobno siekamy i miażdżymy w moździerzu z odrobiną soli.
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy oraz chilli z czosnkiem.
Następnie wkładamy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w 200°C
przez ok.40-50 minut.
Po upieczeniu, gorące ziemniaki posypujemy rozdrobnioną w dłoniach fetą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz