Pieczone fioletowe ziemniaki z fetą


Chodząc po sklepie zauważyłam ziemniaki.. piękne, fioletowe ziemniaki.. Kolor mnie zachwycił! (może dlatego, że fiolet jest moim ulubionym kolorem :D )
Oczywiście, wzięłam je do koszyka i pognałam do kasy.

I teraz pytanie.. co z nich zrobić? No.. wszystko!
Ja postawiłam na pieczone w piekarniku, aromatyczne dzięki przyprawom z nutą wschodniej kuchni, posypane grecką fetą... idealnie komponują się z sosem tzatziki!
 (dostępny na blogu)

Zapraszam! :) 



Przepis:

1 kg fioletowych ziemniaków
150g fety 
5 łyżek oliwy
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
½ kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka tymianku



Przygotowanie: 

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy!

Chilli oraz czosnek bardzo drobno siekamy i  miażdżymy w moździerzu z odrobiną soli. 
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy oraz chilli z czosnkiem.
Następnie wkładamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. 

Ziemniaki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w 200°C
 przez ok.40-50 minut.

Po upieczeniu, gorące ziemniaki posypujemy rozdrobnioną w dłoniach fetą.


Smacznego !





 

Komentarze